13 Eylül 2013 Cuma

KANUNİ DEMLİĞİ SON RÖTUŞLAR


Kanuni Sultan Süleyman; 27 Nisan 1495 günü, babası Yavuz Sultan Selim’in vali olarak bulunduğu Trabzon’da bugün Kanuni Evi'nin de bulunduğu Ortahisar'da Kanuni Mahallesinde doğdu. 1520 yılında tahta çıktı ve en uzun süre saltanat süren Osmanlı padişahı oldu. Kanûnî’nin tahtta kaldığı 46 yıl içinde Osmanlı İmparatorluğu en yüksek noktasına ulaştı. Kanûnî, torununun oğlunu gördükten sonra 7 Eylül 1566′da Zigetvar savaşı sırasında harp meydanındaki otağında öldü.
Kanuni Sultan Süleyman; Alman İmparatoru Şarlken ile 24 Şubat 1525’de yaptığı Pavye Savaşı'nda yenilerek esir düşen Fransa Kralı Fransuva’nın annesi Düşes Dangolen’in yardım talebine cevaben Ocak-1526 tarihinde yazdığı mektupta diyordu ki:
Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Azerbaycan’ın, Şam’ın, Halep’in, Mısır’ın, Mekke ve Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arap diyarının, Yemen’in ve nice memleketlerin sultanı ve padişahıSultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han’ım.
Sen ki Fransa vilayetinin Kralı Fransuva’sın. Hükümdarların sığındığı kapıma elçinizle mektup gönderip, ülkenizi düşman istila edip, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz konusunda bizden yardım talep ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idare eden tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Her şeyden haberdar oldum. Yenilmek ve hapsolunmak hayret edilecek bir şey değildir. Gönlünüzü hoştutup üzülmeyesiniz. Böyle bir durumda atalarımız düşmanları mağlup etmek ve ülkeler fethetmek için seferden geri kalmamışlardır. Biz de atalarımızın yolundayız ve daima memleketler ve alınmaz kaleler fethetmekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlenmiş ve kılıcımız belimize kuşatılmıştır. Yüce Allah hayırlara bağışlasın. Allah’ın istediği ne ise olur. Bundan başka haberleri gönderdiğiniz adamınızdan öğrenesiniz. Böyle biliniz.”
Trabzon'da bugünkü Kanuni Mahallesinde doğan Kanuni Sultan Süleyman ile aynı mahallede 1959 da dünyaya gelen Bakırcı Ali Çavuş atası Sultan Süleyman'a olan vefa borcunu ödemek için gördüğünüz belki de dünyanın en büyük ve zarif bakır ibriğini dövme bakırdan tamamen el işi ve işçiliği ile imal etmiş, üzerine büyük sultanın portresini de işlemiş ve büyük hükümdar, cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han'a ithaf etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder