9 Eylül 2013 Pazartesi

AHMET RİFAT EFENDİ'nin muhteşem bakır sahanları

Ahmet Rifat Efendi Kimdir:
Ahmet Rifat, İstanbul’da doğdu. Yağlıkçızâde adıyla tanınan Şabanzâde ailesinden Ispartalı Mehmed Emin Efendi’nin oğludur. Küçük yaşta maliyeye girdi ve pek çok farklı memuriyette görev aldıktan sonra emekli oldu. 1895 yılı başında vefat etti. Kabri İstanbul’un Fatih ilçesindeki Emir Buharî Tekkesi’ndedir.
Devlet hizmetlerinin yanı sıra ilmî çalışmalar yapan ve kaynaklarda ressam olduğu kaydedilen Ahmet Rifat Efendi, tarihe ve ahlaka dair bazı eserler kaleme almış, fakat daha çok Lugât-ı Tarihiyye ve Coğrafiyye adlı kitabı ile tanınmıştır. Bu eser, aslında meşhur şahıslar ve müelliflerin biyografileri, önemli olaylar, tarih boyunca kurulmuş devletler, milletler ve belli başlı şehirlerin tarihi coğrafyaları hakkında alfabetik maddeler halinde bilgiler verdiğinden dolayı bir tarih ve coğrafya sözlüğü sayılırsa da öteki ilim ve fenlere dair pek çok bilgiyi de içermesi bakımından genel bir ansiklopedi niteliği taşımaktadır. Lugât-ı Tarihiyye ve Coğrafiye, Osmanlılarda XIX. Yüzyılda hazırlanmasına ferdi olarak teşebbüs edilip tamamlanabilmiş ansiklopedi çalışmalarının iyi bir örneği kabul edilebilir. Bazı yanlış ve eksikliklerine rağmen, günümüzde bile başvuru kitabı olma özelliğini koruyan eser, ilk iki cildi Hicri 1299/Miladi 1881, son beş cildi ise Hicri 1300/Miladi 1882 tarihinde olmak üzere, yedi cilt halinde İstanbul’da basılmıştır.


Bu kısa bilgiden sonra biz Ahmet Rifat Efendi'nin bizimle ilgili yönüne gelelim. Ahmet Rifat Efendi 1850 yıllarında 3 adet bakır sahan yaptırır bir bakırcı ustasına. Bu üç bakır sahan el yapımı olup fevkalade ustalık isteyen, her biri adeta fabrikadan tornadan çıkmış gibi muntazam, bütün çekiç izlerinin yok edildiği, düzgün ve biçimli bir şekilde imal edilmiştir. Her üç kapaklı sahan üstünde hem Ahmet Rifat Efendi'nin ismi, hem numarası ve özel damgası mevcuttur 1851 tarihi ile birlikte. Kapaklı el yapımı muhteşem sahanlar koleksiyonumda olup resimleri aşağıdadır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder